Saturday, April 27, 2013

မုန္႔လံုးေရေပၚ

ႏွစ္ကူးကာလက ေက်ာ္သြားခဲ့ေလၿပီ
အိမ္ကလူ၏ သႀကၤန္ပိုးကေတာ့ မကုန္ေသး
TP Myanmar 2005 သႀကၤန္ပြဲကို Online မွ သားႀကီးႏွင့္အတူ ၾကည့္ေနၾက၏။
ျမန္မာျပည္ သႀကၤန္ပြဲ မႀကံဳဖူးေလေသာ သားႀကီးက ေမးလာ၏။
(ရန္ကုန္အိမ္ကို ရည္ရြယ္ျပီး) “ေမေမ သားတို႔ လမ္းထိပ္မွာ မ႑ပ္ရွိလား။ သားက မ႑ပ္မွာ ေရပက္ခ်င္တာ”
“အရင္ကေတာ့ ရွိခဲ့ဖူးတယ္…သားပက္ခ်င္တယ္ဆိုရင္ ေမေမမ႑ပ္ေဆာက္ေပးမွာေပါ့” ဟု ေျပာလိုက္ေသာအခါ ဘ၀င္က်လို႔ ျပံဳးစစ ျဖစ္သြားေသာ သားမ်က္ႏွာကို ၾကည့္ရင္း၊ က်မ အခုလို အလ်င္အျမန္ (တမင္တကာ ႀကံရြယ္ၿပီး) ေျဖျဖစ္ခဲ့ျခင္း၏ အေၾကာင္းရင္းကို ေတြးမိရင္း မလံုမလဲ ျဖစ္မိပါေတာ့တယ္။
*****
ဒီႏွစ္ အတာ သႀကၤန္ အႀကိဳေန႔ဟာ ရံုးပိတ္၊ ေက်ာင္းပိတ္ စေနေန႔နဲ႔ တိုက္ဆိုင္လို႔ေနပါတယ္။ ပြဲေတာ္နဲ႔ အလွမ္းေ၀းရာမွာ ေရာက္ရွိေနရသူမ်ားအဖို႔မွာေတာ့ Online ကေနသာ ပြဲေတာ္၌ စီးေပ်ာ္ရပါတယ္။ ေန႔လည္ ေရာက္လာခ်ိန္မွာေတာ့ Online ေပၚ ပလံုစီျပီးတက္လာတဲ့ မုန္လံုးေရေပၚပံုမ်ားေၾကာင့္ “ေမေမ မုန္႔လံုးေရေပၚ စားမယ္ လုပ္ေပးလို႔” ဆိုလာပါေတာ့တယ္။

ရတယ္ေလ… ဆန္မႈန္႔၊ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔၊ ထန္းလ်က္ အကုန္ အိမ္မွာ အရံသင့္ရွိသမို႔…
“ေအးေအး” ဆိုၿပီး မုန္႔သားႏွပ္ထားလိုက္ပါတယ္။ အခ်ိဳးကေတာ့ ႏွစ္အခိ်ဳးတစ္လို႔ မွတ္ထားတာပဲ…။ ဘာက ႏွစ္…ဘာက တစ္ လည္းေတာ့မသိ…။ အိမ္မွာ ရွိေနတဲ့ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ထုတ္က နည္းေနၿပီး၊ ဆန္မႈန္႔ထုတ္က မ်ားေနေတာ့… ေကာက္ညွင္းက တစ္၊ ဆန္က ႏွစ္… အဲ့လိုပဲ ျဖစ္မွာပါေလ ဆိုၿပီး ျပီးစလြယ္ မုန္႔ႏွစ္ ေရေဖ်ာ္ ႏွပ္ထားလိုက္တယ္…။ ေမေမ မုန္႔နယ္ေနပံုကို သားေတာ္ေမာင္က ကင္မရာႀကီးခ်ိန္ၿပီး မွတ္တမ္းတင္ ဓာတ္ပံု ရယူပါေသးတယ္။

မုန္႔သားမနပ္ခင္ေလးမွာ သားတို႔နဲ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚ ပတ္သက္ပံုအေၾကာင္းေလး ဖတ္ထားပါဦး။ အထဲမွာ ဌာပနာ တခုခုပါတဲ့ မုန္႔လံုးကို လူသားေတြ ဘယ္အခ်ိန္ကတည္းက စတင္စားသံုးၾကသလဲေတာ့ မသိပါဘူး။ တရုတ္ျပည္ႀကီးမွာေတာ့ ေဆာင္းတြင္းလို ေအးခ်မ္းတဲ့ရာသီမွာ မီးဖိုႀကီးဖို၊ ေရေႏြးအိုး အႀကီးႀကီးတည္၊ မိသားစုေတြ မီးဖိုႀကီးနား ပတ္လည္၀ိုင္းၿပီး ေရေႏြးအိုးထဲ မုန္႔လံုးေတြ ပစ္ေပါက္ထည့္လ႔ို ပူပူေႏြးေႏြး စားေသာက္ၾကတဲ့ ဓေလ့ရွိတယ္လို႔ ဖတ္မွတ္ဖူးပါတယ္။ စည္းလံုးျခင္းရဲ႕ အင္အားေၾကာင့္ပဲလား၊ မုန္႔လံုးရဲ႕ အရသာ ေၾကာင့္ပဲလား၊ သူတို႔ အေမက ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ လုပ္မေက်ြးတတ္ေပမဲ့ သားႏွစ္ေယာက္ကေတာ့ ေရေပၚေသာမုန္႔လံုးကို အလြန္ႀကိဳက္ၾကပါတယ္။ ဒီမွာ ရႏိုင္တဲ့
Tang Yuan (မုန္႔လံုးေရေပၚ Chinese Version)

ondeh ondeh (မုန္႔လံုးေရေပၚ Malay Version) တို႔ကို ျမိန္ရည္ယွက္ရည္ စားေလ့ရွိပါတယ္။

မုန္႔သား နပ္ေလာက္ခ်ိန္၊ စိတ္ထားၿပီးသား ထန္းလ်က္ေတြကို ပဲဆီေလးဆမ္း… လံုးေတာ့မယ္ဆိုေတာ့ မုန္႔ႏွစ္ေတြက လံုးမရေအာင္ ေပ်ာ့ဖတ္ေနပါေတာ့တယ္။ ဒီေတာ့ ဆန္မႈန္႔ေတြ ထပ္ထည့္ၿပီး လံုးပလိုက္ပါတယ္။ ေရေႏြးအိုးႀကီးထဲ ပစ္ပစ္ထည့္။ အဲ…မုန္႔လံုးေတြက ေပၚခ်ိန္တန္လို႔လည္း ေပၚမလာၾကဘူးေတာ့…။ ပစ္ထည့္တဲ့ အရွိန္မ်ားၿပီး အိုးဖင္ကပ္ေနၾကသလားဆိုၿပီး ေယာင္းမနဲ႔ ထိုးေမႊ… မလံုတလံု မုန္႔လံုးေတြ ေပါက္ထြက္ကုန္မွာလည္း စိုးရိမ္ရေသး…။ အဲ့သလို ဓာတ္ၾကမ္းေတြ တိုက္လိုက္ေတာ့ မုန္႔လံုးေလးေတြက မတက္ခ်င္တက္ခ်င္နဲ႔ ဟိုတလံုး ဒီတလံုးတက္လာသား…။ ေရေအးထဲစိမ္ အေအးခံတုန္းရွိေသး…သားႀကီးက “ဘယ္လိုေနလဲ စားၾကည့္မယ္” ဆို… တလံုးေကာက္၀ါး…။ “ဟင္..ေမေမ့ဟာေတြက အထဲက မက်က္ေသးဘူး… ေသခ်ာ မတက္ေသးပဲနဲ႔ ေမေမက ဆယ္တာကိုး” ဆိုျပီး… အညူဆူကလည္း ခံရေသး။ ဒါဆို “ျပန္ထည့္ ျပန္ထည့္ ေရေႏြးအိုးထဲ ျပန္ထည့္…” သူတို႔ဟာ သူတို႔ ေပၚခ်င္တဲ့ အခ်ိန္ၾကမွသာ ေပၚၾကေတာ့ ေအ… ဆိုၿပီး… မုန္႔လံုးေရေပၚ တပန္းကန္ ရလိုက္ေလသတည္းေပါ့။ အေပၚက ျဖဴးစားစရာ အုန္းသီးမႈန္႔ကို သားႀကီး သြား၀ယ္တာ မရခဲ့လို႔၊ မေအကိုယ္တိုင္ တေခါက္သြား၀ယ္ရေသးတယ္။

အတာကူးတဲ့ တန္ခူးလ သႀကၤန္အႀကိဳေန႔မွာ ဘာကိုမွန္းမသိ ႀကိဳလိုက္တဲ့ မုန္႔လံုးေရေပၚ မာေတာက္ေတာက္ကို သားႏွစ္ေယာက္ မစားခ်င္ စားခ်င္ စားေနတာကို မၾကည့္ရက္ေလလို႔… အခန္းထဲ ၀င္ေနလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္တေန႔ မွာေတာ့ Bengawan Solo က ondeh ondeh ကို ဘုရားဆြမ္းေတာ္ကပ္ရန္တဗူး၊ သားႏွစ္ေယာက္အတြက္ တဗူးစီ စုစုပါင္း သံုးဗူးကို စကၤာပူေဒၚလာေငြ ရွစ္ေဒၚလာေက်ာ္ အကုန္အက်ခံ၍ ၀ယ္လာပါတယ္။ တဗူးသာ ဘုရားဆြမ္းေတာ္ကပ္လိုက္ရျပီး၊ သားႏွစ္ေယာက္မွာမူ သူတို႔အလြန္ ႏွစ္သက္ဖူးေသာ Malay Version မုန္႔လံုးေရေပၚကို အဖက္မလုပ္ၾကေတာ့ပါ။ ဆြမ္းေတာ္စြန္႔ထားသည့္ ပန္းကန္ထဲမွ တလံုးယူစားရင္း သားႀကီးက “သူတို႔က ဘယ္လို လုပ္ထားတာလဲ မသိဘူးေနာ္… မုန္႔သားေလးက ပါးပါးေလးနဲ႔ အထဲက အခ်ိဳေတြက အရည္ေပ်ာ္ၿပီး အျပင္ကိုလည္း ေပါက္မထြက္ဘူးလို႔”…ရိုးရိုးေလး သူျမင္တာ ေျပာေနသည္ကို… ဖေအလုပ္သူက “သူတို႔က ေသေသခ်ာခ်ာ အခ်ိုးအစားနဲ႔ လုပ္တာ…ဒါေၾကာင့္ ဘယ္ေတာ့မဆို တသမတ္ထဲ ျဖစ္ေနတာ… ျမန္မာေတြက ထင္သလိုလုပ္တာ…တခါလာ တမ်ိဳးနဲ႔ အခ်ိဳးအစားမရွိဘူး… စနစ္တက် မရွိဘူး” ဟူ၍ အမ်ိဳးသားထုႀကီး တခုလံုး လိုက္နာရန္ မွတ္ခ်က္မ်ား တသီတတန္းႀကီး ေပးေနေလေတာ့သည္။
ဒီေတာ့ ရင္ထဲကႀကိတ္ျပီး… သႀကၤန္မိုး ရုပ္ရွင္ကားထဲက “ကေလးေတြကို ေပ်ာ္ခြင့္ေပးလိုက္ပါ ဆရာရယ္…” လို႔ လာေျပာေလတဲ့ မမထားလို ငါ့မွာ မ႑ပ္ေဆာက္ေပးဖို႔ မေျပာနဲ႔ ေရေပၚတဲ့ မုန္႔လံုးေလးေတာင္ စားေကာင္းေအာင္ လုပ္မေက်ြးႏိုင္တဲ့ ဘ၀ ပါလားရယ္လို႔…။
*****
(က်မ၏ ပစ္စလက္ခတ္ လုပ္တတ္ေသာ အက်င့္ေၾကာင့္ အျခားသူမ်ား လက္လြတ္ရေသာ အခြင့္အေရးမ်ားအတြက္)

9 comments:

kay said...

ကေလးေတြကိုု ေပးေျပာလိုုက္ပါ..ကိုုဧရာရယ္.. ေပါ့.. း))

မမသီရိ said...

ညံ့ခ်က္ကေတာ့ တူတူပါပဲ သီတာေရ႕.. း)
ဟုတ္ပ ေအ.. မုန္႕လုံးေရေပၚကေလး မနပ္ ရုံနဲ႕.. ကိုဧရာ့ႏွယ္.. အမ်ိဳးကို ခ်ီေျပာရသတဲ့လား.. း)
တကယ္ေတာ့ ဟိုႏွစ္ေတြက ဆုံးသြား တဲ့ မမတို႕ အဖိုး ဆို လဲ.. ဒီအတိုင္း ပဲ.. ဘာမွ မွားလို႔ မရ.. ငါတို႕ ဗမာေတြ က .. အစခ်ီ.. အျမဲ ပြစိ ပြစိ ျမည္တြန္ ေတာက္တီး တာမို႕ .. ေျပာပါေစ လို႕ ထားလိုက္ပါေတာ့ သီတာ ေရ.. း)

မမသီရိ said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

ဒီလို အခ်ိန္မွာ မုန္႔လံုးေရေပၚ လုပ္စားျဖစ္တာကိုက အမွတ္တရ ျဖစ္ေနပါၿပီဗ်ာ။ အရသာမ႐ွိတ႐ွိ စားလိုက္ရတာကုိက ပိုလို႔ အမွတ္တရ ျဖစ္ေနအံုးမွာ ေသခ်ာပါတယ္။

မငံု said...

မုန္႔လံုးေရေပၚ မစားရတာ ဆယ္ႏွစ္ေက်ာ္ၿပီ မသီတာရ..
သၾကၤန္ဆိုေပမဲ႔လည္း ရွမ္းျပည္မွာဆိုေတာ့ မုန္႔လံုးေရေပၚ မလုပ္ၾကဘူး။ မငံုတို႔ၿမိဳ႔ေလးမွာက လာကန္ေတာ့ၾကတဲ႔သူေတြကို ဟင္းထုပ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ဒါေတြေကၽြးတယ္။ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာေတာ့ ထမင္းေပါ့. မငံုတို႔ၿမိဳ႔က တန္ခူး၊ သီတင္းကၽြတ္ဆို ခုႏွစ္ရက္ခုႏွစ္လီ ကန္ေတာ့မျပီး၊ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းတက္မျပီးပဲ...အခုေနာက္ပိုင္းေတာ့..ကန္ေတာ့လာသူေတြကိုေကၽြးဖို႔ ေက်ာက္ေက်ာ၊ ေရႊက်ီေတြ လုပ္လာၾကတယ္။ ဟင္းထုပ္လုပ္တာကလဲ ကိုယ့္မိသားစု၊ ကုိယ့္ေဆြမ်ိဳးရယ္၊ အရင္းႏွီးဆံုးေတြစားဖို႔ေလာက္သာ လုပ္ေတာ့တယ္။ နည္းနည္းေတာ့ သက္သာရာေၾကာင္းရွာလာတာေပါ့ :) မငံုက ဒီႏွစ္အိမ္ကိုလာကန္ေတာ့သူေတြကို ၾကက္သြန္ေၾကာ္နဲ႔ ေက်ာက္ေက်ာ ေကၽြးတယ္။

Aunty Tint said...

သီတာ့ရဲ႕ မုန္႔လံုးေရေပၚအေၾကာင္းေလးဖတ္ရင္း တီတင့္တို႔ငယ္စဥ္ကာလတုန္းက ေကြ်းေမေမရဲ႕ 'မုန္႔လံုးေရေအာက္'ကို သတိရသြားတယ္ ...
သီတာကမွ ဟိုတစ္လံုးဒီတစ္လံုးတက္ေသးတယ္ဟိဟိ။ အမႈန္႔စပ္တာေတြ အခ်ိဳးမက်လို႔ မုန္႔လံုးက ေရေပၚမေပၚေတာ့ပဲ ျမဳပ္ရာကေန မုန္႔လံုးေရေအာက္ကို ခပ္စားရတဲ့အေျခအေနျဖစ္ခဲ့ဘူးတယ္ :P
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

Anonymous said...

Hello. And Bye.

တန္ခူး said...

မ ကလဲအြန္လိုင္းမွာ လုပ္နည္းေတြရွိတယ္ေလ. ေနာက္တခါဆို မေသခ်ာရင္သြားသာၾကည့္လိုက္. မရဲ့ညီမေတာ့အဲလိုSurviveျဖစ္ေနတာ.

စုစု said...

2:1 တဲ့
ေကာက္ညွင္း နွစ္ဆ ဆန္တစ္တဲ့
အစ္မက ဆန္ 2 ဆ လုပ္လိုက္မိလို.။
ေနာက္နွစ္က်ရင္ျပန္လုပ္ၾကည့္ေနာ္။
ညီမလည္း အစ္မလိုျဖစ္ဘူးတယ္။


စုစု