Tuesday, February 24, 2009

မူကြဲ

ပူစီသည္ ငါးေၾကာ္ကို အလြန္ႀကိဳက္၏။ ငယ္ငယ္တုန္းက ဖတ္စာထဲကလို ေျပာရမည္ ဆိုလွ်င္-
ကိုဧရာသည္ ဘဒါေၾကာ္ကို အလြန္ႀကိဳက္၏။

ဒီက ပဆာမလန္း (က်မတို႔ အေခၚ ပြဲေစ်းတန္း)မွာ ကုလားႀကီးေၾကာ္ေရာင္းတာကို အၿမဲလိုလို၀ယ္စားတတ္သည္။ စားတိုင္းလည္း “ဘယ္လိုေၾကာ္ထားမွန္းမသိဘူး” “ေတာ္ေတာ္ညံတယ္” “ဒါေလးေတာင္ မေၾကာ္တတ္ဘူး” ဟု ျမည္တြန္ေတာက္တီးေသး၏။ မႏၲေလးမွာဆို ဘယ္လို ႂကြပ္ရြေနတာဟု တသသ ေျပာရင္းျဖစ္၏။ သို႔ေသာ္ ၀ယ္စားၿမဲကားစား၏။ ဒီက ဘဒါေၾကာ္မွာ ေဖာင္းေဖာင္းႂကြႂကြ စားခ်င္စဖြယ္ႀကီး ျဖစ္ပါသည္။ မုန္႔သားေဖာ္စပ္ထားသည္မွာ မႏၲေလးမွ ဘဒါေၾကာ္လိုပင္ မတ္ပဲလည္းပါပံုရပါသည္။ သို႔ေသာ္ ဂ်ံဳသားကမ်ားသည္။ မႏၲေလး ဘဒါေၾကာ္ကေတာ့ မုန္႔ႏွစ္ စပ္ရာတြင္ ငွက္ေပ်ာသီးလည္း ထည့္ေသးသည္ဟု သိရ၏။ သူ႔ေမေမက မႏၲေလးမွ ဘဒါရယ္ဒီမိတ္ (မတ္ပဲ) အမႈန္႔ထုတ္ ၀ယ္လာၿပီး ေၾကာ္ေကၽြး၏။ မႏၲေလးမွ အေၾကာ္အရြယ္အတိုင္း အခု ၂၀ ေက်ာ္ကို တစ္ထိုင္တည္းစားေလသည္။ “သူ႔အရပ္နဲ႔သူ စားေနက်ပံုစံကို အႀကိဳက္ေတြ႕တာ ျဖစ္မွာပါ။ ဒီမွာ မႏၲေလးက ပံုစံအတိုင္း ေၾကာ္ေရာင္းရင္လည္း ဒီကလူေတြ ႀကိဳက္ခ်င္မွ ႀကိဳက္မွာေပါ့” ဟု မသီတာက ေလေျပထိုးရေလသည္။ (ဒါေတာ့ တတ္တယ္)


*****
မသီတာသည္ မုန္႔ဟင္းခါးကို အလြန္ႀကိဳက္၏။

ေမာင္ႏွမမ်ားသျဖင့္ ၀၀လင္လင္စားရေအာင္ အေမက အိမ္မွာမၾကာခဏဆိုသလို ခ်က္ေကၽြးပါသည္။ ငါးခူ၊ ငါးဂ်ီးႏွင့္ သာခ်က္ၿပီး ဆန္မႈန္႔အက်က္၊ ေျမပဲေလွာ္ကို ေထာင္း၊ ကုလားပဲကိုျပဳတ္ ဇကာတိုက္ ၀ိုင္းကူခ်က္ခဲ့ရပါသည္။ ဘယ္ေတာ့ခ်က္ခ်က္ တစ္ပံုစံတည္းထြက္တဲ့ အေမ့လက္ရာ မုန္႔ဟင္းခါး။ ဒီမွာေတာ့ ရတဲ့ငါးႏွင့္ ခ်က္… ရၿပီကြဲ႔ ဘိုကေလးမုန္႔ဟင္းခါး။ ဆန္မႈန္႔ မရွိလို႔ ေရႊၾကည္မႈန္႔ ထည့္… ေခၚလိုက္မကြဲ႔ ပုသိမ္မုန္႔ဟင္းခါး။ ဒီတစ္ခါေတာ့ ေျမပဲေလွာ္ေလးကလည္း အဆင့္သင့္ရွိေန ကုလားပဲေလးပါ ျပဳတ္ၿပီး က်ိတ္ထည့္ေတာ့ ဟင္းရည္က မခၽြဲဘူးေပါ့ ဟဟာဟား… ဖ်ာပံုမုန္႔ဟင္းခါး။ ဆန္မႈန္႔လည္း မရွိဘူး ပဲမႈန္႔ဘဲ ရွိတယ္ေတာ့ ခ်ကြာ လာေလေရာဟဲ့… က်ိဳက္လတ္မုန္႔ဟင္းခါး။ တစ္ခါတေလေတာ့လည္း အထုတ္ကေလးေဖာက္ခ်က္… ေျမာင္းျမမုန္႔ဟင္းခါး။ ဒီလိုနဲ႔ မသီတာ တစ္ေယာက္ မုန္႔ဟင္းခါးေတြ ခ်က္လာလိုက္တာ ျမစ္၀ကၽြန္းေပၚကၿမိဳ႔ေတြ ကုန္သေလာက္ရွိၿပီမို႔ အထက္ကို ဆန္လာပါၿပီ။ ေတာင္ငူေလာက္ေရာက္လာပါၿပီ။ မႏၲေလးက တပင္တုိင္ မုန္႔ဟင္းခါးေတာ့ မစားဖူးေသးပါ။

၀န္ခံခ်က္။ ။ အဆိုပါ မုန္႔ဟင္းခါးမ်ား မည္သို႔ မူကြဲသည္ဆိုတာ ေသေသခ်ာခ်ာ မသိပါ။ တစ္ခါခ်က္လွ်င္ တစ္မိ်ဳးထြက္ေနေသာ မသီတာ၏မုန္႔ဟင္းခါးမ်ားကို အလ်ဥ္းသင့္သလို အမည္တပ္လိုက္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။

Vada ပံုမ်ား Google search မွ ယူပါသည္။

21 comments:

Ko Paw said...

ပြင့္ျဖဴဖက္က မုန္႔ဟင္းခါးကေတာ့ ငါးလည္းမပါ။ ငွက္ေပ်ာအူလည္းမပါ။ ပဲခ်ညး္သက္သက္နဲ႔ ခ်က္တဲ့မုန္႔ဟင္းခါး။ မဂၤလာေဆာင္ေတြမွာလည္း အဲဒါပဲ ေကၽြးတာ။ တကၠသိုလ္ေက်ာင္းသားဘ၀က အိမ္ကုိအျပန္…. ၿမဳိ႕ထိပ္က ပြဲေစ်းတန္းမွာ သြား၀ယ္စားၾကည့္ေတာ့ မႀကဳိက္ဘူးခင္ဗ်။ ငယ္ငယ္ကေတာ့ ႀကဳိက္ပါတယ္။ ငယ္ငယ္ကေတာ့ ဘာမဆုိ ေကာင္းတာကုိး။

ဒါေပမယ့္ အညာမွာ မုန္႔ဟင္းခါးအေပၚမွာ ဆီခ်က္ကေလး၊ ပဲမႈန္႔ကေလး ပုံေပးလုိက္ၿပီး နယ္ဖတ္စားရတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါး လက္သုပ္ ေမႊးေမႊးေလးကုိေတာ့ ႀကဳိက္တယ္။ အရည္ေသာက္ကလည္း ဟင္းခါးရည္နဲ႔ေလးေပါ႔။ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္နဲ႔ မတူဘူး။

အခု အသက္အရြယ္ေလးရ၊ ေသြးတုိးကလည္းရွိေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါးစားၿပီးရင္ တဖိန္းဖိန္း ေသြးတက္တတ္လုိ႔ မုန္႔ဟင္းခါးကုိ သိပ္မစားျဖစ္ဘူး။

ဇနိ said...

ဘဒါေၾကာ္ တဲ့လား
ေဘးဘယာေတြ ေဝးကြာေစမယ့္ ဘယာေၾကာ္ ဟုတ္ဘူးလားဟင္

Welcome said...

ဘရာေက်ာ္နဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါး ငမ္းသြားပါတယ္။ စားပဲ စားတတ္ တာပါ။ ေၾကာ္နည္း ခ်က္နည္းေတြေတာ့ မသိပါဘူး။ ေပ်ာ္ရႊင္ အဆင္ေျပပါေစဗ်ာ။

Anonymous said...

ဆရာက ဘယာေၾကာ္ အခု ၂၀ စားႏိုင္တယ္ဆိုလို႕
အ့ံျခိမ္းသြားတယ္။
မုန္႕ဟင္းခါးက တစ္ပြဲ 150 ဝယ္စားရတံုးက မၾကိဳက္၊ ခု ကိုယ့္ဘာသာ ခ်က္စားမွ ျဖစ္ေတာ့ စားခ်င္...။ေျမာင္းျမ ေဒၚခ်ိဳထဲကို ကုလားပဲျပဳတ္နဲ႔ ငါးေမႊနဲ႔ ေရာခ်က္ လိုက္တာပဲ...။ အဲဒီလို တစ္မ်ိဳးပဲ ခ်က္တတ္လို႕...ဟီးးး။

** မသီတာရဲ႔ စာေရးပံုက သြက္လက္ျပီး ဖတ္ရတာ ျပံဳးေနရတယ္..။ အိမ္မွာစကားေျပာလည္း ဟာသညဏ ္ရႊင္ျပီး အဲလိုပဲေနမွာပဲေနာ္...။ ဟိုေန႔က စုခ်စ္သူ မန္႕သြားတာ ဖတ္ျပီးေျပာတာပါ။
"ကိုယ့္မွာ ေဟာဒီက သားသားေလးကို ခ်စ္ရတာကတသြယ္၊ ေဟာဒီက ေဖေဖၾကီးကို ေမတၱာပိုရတာကတမ်ိဳး၊" ဆိုျပီး ဇာတ္မင္းသား ၂ပါးသြားကေနသလို စတိုင္နဲ႔တဲ့... ဟိဟိ...

sin dan lar

Anonymous said...

ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ မုန္းဟင္းခါးလဲၾကိဳက္သလို
ဘရာေၾကာ္လည္းၾကိဳက္ပါသည္။

မေကာင္းလဲ ပါးစပ္ကေျပာ၍ စားကားစာပါသည္။
အိမ္မွာလည္း မည္သို့ခ်က္ခ်က္ မညီွလ်ွင္ပီးေရာ စားပါသည္။
ယခုတေလာ အာသီသမွာ မုန္ဟင္းခါးျဖစ္၍ စိတ္ကူးႏွင့္ အစံုစားသြားပါသည္။

ျမတ္ႏိုး

စုခ်စ္ said...

ဟာ... မမသီတာေရ... ၾကံဳတုန္းေလး အတင္း၀င္တုတ္သြားဦးမယ္။ အိမ္က မန္းသားကလည္း အိတ္လိုပဲ တခုခုခ်က္ေကၽြးျပီဆို ... ဟင္... မန္းေလးကလိုလည္းမႈတ္ဖူး။ တူလဲမတူဘူးနဲ႔ ေျပာတတ္တာ။ မန္းေလးကဆိုဘယ္လို ဘယ္ပံုနဲ႔... စိတ္တိုေနတဲ့ အခ်ိန္ဆိုရင္ေတာ့ အဲသာဆိုလည္း ဒါေတြ လာမစားနဲ႔ မန္းေလးျပန္ျပီးသြားစား ေျပာပစ္လိုက္တယ္... ဟီး။

စိတ္လိုလက္ရ အခ်ိန္ဆိုရင္ေတာ့ ကဲ... ကဲ မန္းေလးက ဘယ္လိုမ်ိဳးခ်က္လဲ ေမးျပီး သူေျပာတဲ့ အတိုင္းလုပ္ေပးလိုက္ရတယ္။ နားညည္းလြန္းလို႔...။ ဟိုေန႔ကေတာင္ ဘယာေၾကာ္ခ်က္ လုပ္ပါဦး ေတာင္းဆိုေနတာ ကိုယ္က မၾကိဳက္ေတာ့ မၾကားခ်င္ေယာင္ခဏေဆာင္ေနလိုက္တယ္... အဟိ။

သူမ်ားခ်က္တဲ့ မံု႔ဟင္းခါးလည္း မမသီတာေျပာသလို ျမန္မာတျပည္လံုးအႏံွ႔ နံမည္တတ္ရမလိုပါပဲ... လက္ရာက တခါခ်က္ တမ်ိဳးနဲ႔...
း)

Kay said...

ဘယာေၾကာ္ေရာ..မုန္႕ဟင္းခါးေရာ အလြန္ၾကိဳက္ပါသည္။
မုန္႕ဟင္းခါးထဲ ဘယာေၾကာ္ထဲ့စားတာေတာ့ မ ၾကိုက္ပါ။ း)

PAUK said...

မသီတာ..
က်ေနာ္က ဗမာဘယာေၾကာ္ ပိုၾကိဳက္တယ္..
ကုလားဘယာေၾကာ္ မၾကိဳက္ဖူး..
မုန္႔ဟင္းခါးဆို...အသားကုန္ၾကိုက္...
ဘယ္နယ္ကျဖစ္ျဖစ္..

tg.nwai said...

တုိ႔လည္း မတ္ပဲေၾကာ္ၾကိဳက္တယ္..ေမာနင္းစတားေရာက္တုိင္း စားတယ္ ။ ကုလားဘယာေၾကာ္လည္း ၾကိဳက္တာပဲ..။

မုန္႔ဟင္းခါးလည္း ၾကိဳက္စ္...။ ဒါေပမယ္႔ ငရုပ္ေကာင္းမ်ားတဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါးေတာ႔ မၾကိဳက္ဘူး။ Feel မွာ မနက္စာ သြားစားတုိင္း (ကေလးပို႔ၿပီး ၾကံဳလုိ႔)လပြတၱာလား..ဟသာၤတလား ေမးရင္ ေရာလြန္းလို႔ ရန္မ်ိဳးေအာင္နဲ႔ တည္႔တယ္လို႔ မွတ္ထားရတယ္..ဟဲဟဲ..။ ေတာင္ငူမုန္႔ဟင္းခါးကေတာ႔ တကယ္ သီးသန္႔ပဲ..။ အရည္က်ဲ...။ ေတာင္ငူသူကို ပဲြေတာင္းလုိက္ပါလား..။ (ေျမွာက္ေပးလုိက္သည္)

သင္းႏြယ္ဇင္ said...

ကုလားပဲနဲ့လုပ္တဲ့ဘယာေၾကာၾကိုက္တယ။
မုန္႕ဟင္းခါးဆို အကုန္ၾကိုက္တယ္။

May Moe said...

မုန္႕ ဟင္းခါးဆို အရမ္းၾကိဳက္ ဘယာေၾကာ္ကေတာ့ သုတ္စားရင္ပိုၾကိဳက္တယ္

May Moe said...

မုန္႕ ဟင္းခါးဆို အရမ္းၾကိဳက္ ဘယာေၾကာ္ကေတာ့ သုတ္စားရင္ပိုၾကိဳက္တယ္

pN said...

က်မလည္း တစ္ခါခ်က္ရင္ တစ္မ်ိဳးထြက္တယ္..မသီတာ။ က်မကေတာ့ ပစၥည္းတူေပမယ့္ လက္မွန္း မတည့္လုိ႔ေလ။ မတူပါလား..ဒါဘာမုန္႔ဟင္းခါးလဲ လို႔ အျမဲေမးခံရတယ္။ :)

sonata-cantata said...

24 Feb 09, 18:12
ေဆာင္း: ဗယာေၾကာ္ေရာ မုန္႕ဟင္းခါးေရာ စားသြားျပီေနာ္
24 Feb 09, 21:03
ေဆာင္း: မသီတာေရ တခါခ်က္ အရသာ တမိ်ဳးျဖစ္တာ ေကာင္းတယ္ ေတာ္ျကာ အရသာ တထပ္တည္းျဖစ္ရင္ စားရတာ ရုိးသြားေရာ

သက္ေဝ said...

မသီတာေရ...
ဗိုက္ဆာေနတဲ့အခ်ိန္မွာ လာဖတ္မိလို႕ ေတာ္ေတာ္ေလး ဒုကၡေရာက္သြားရပါတယ္...။
ဆာဆာနဲ႕ ျပံဳးေနရတယ္...
မုန္႕ဟင္းခါးဆိုရင္ အခ်ိန္မေရြး ေနရာမေရြး နာမည္မေရြး ဆိုင္မေရြးပါပဲ...
မသီတာဆီမွာ လာစားပါဆိုလဲ ေရာက္ေအာင္လာမွာေနာ္...

တန္ခူး said...

မႏၱေလး ဘယာေၾကာ္ ေကာင္းတာ အမွန္ပဲ မေရ… မပဲေၾကာ္ေလးကလဲ တကယ္ကို ရြေနတာ… ဒီတေခါက္ စားခဲ့ေသးတယ္… ဆရာလြမ္းတာလဲ မေျပာနဲ ့….
မုန္ ့ဟင္းခါးက မ လက္ရာကမွ နာမည္တပ္လို ့ရေသးတယ္… ကြ်န္မလက္ရာကေတာ့ ဘာမွန္းကိုမသိတာ… တခါတေလ မုန္ ့ဟင္းခါးနဲ ့ေတာင္ မတူဘူး…
ေခါင္းေတြ ကိုက္ေနလို ့ဒီေန ့ေဆးခြင့္ယူရတဲ့ မ ေရ… ကြန္ျပူတာ ၾကာၾကာၾကည့္လို ့မရလို ့ ေပ်ာက္ေနတာပါ…

Yu Wa Yi said...

စားစရာေတြစံုလွ။ မသီတာႀကီး ေပ်ာ္ေန၏။ ဦးဧရာျပန္ေရာက္၍ ျဖစ္မည္။

ပံုရိပ္ / Pon Yate said...

မူကြဲေပမယ့္ ခ်က္တတ္ရင္ ေတာ္ေသးတာေပါ့ မသီတာ။ အဲဒီ မူကြဲေလးေတာင္မွ မစားရတဲ့လူေတြထက္ စာရင္ ေျပာတာပါ :D။

khin oo may said...

ကုလားၿကိီလမ္းေဘးမွာ ထိုင္ေရာင္းတဲ႕ဘယာေၿကာ္ေသးေသး
ေလးေတြလဲၿကိုက္တယ။္

အေၿကာ္ဆုိရင္ အကုန္ၿကိုက္တယ္။ ၿကြပ္ေနရင္ၿကိုက္တယ္။ စားခ်င္လုိက္တာေနာ္။

မသီတာေရးတာ ေသခ်ာ၏

မုန္႕ဟင္းခါးၿကိုက္၏။ ညွပ္ေခါက္ဆဲြမၿကိုက္.

ငယ္စၤဥက ပိုက္ပပိုက္သိတ္မွရိေရြ႕ထမင္းေလးနဲ႕ တဲြစားခဲ႕ရရာ ယခု ပိုက္ပုိက္အသင္႕အတင္႕ရွိေသာ္လည္း ထမင္းေလးထည္႕. ငံၿပာရည္ေလးထည္႕ ငရုတ္သီးမွူိ႕ကိေလးထပ္ထည္႕။ (ေၿပာရင္းနဲ႕ ဂလုကနဲၿဖစ္သြားအခုထက္ထိ ဘာမွ စားစရာမရွိမစီမ႔ရေသး)။

စီမ႔ံလညည္းထူးၿပီးထြက္လာမည္ မဟုတ္ .က်ြိနု္ပသည္ အေတာ္ည႔ံေသာမိန္မတေယာက္ၿဖစ္သည္။

အိမ္ေထာင္ဖက္ရွိေသးတာ ကံေကာငး္သူကေတာ႕ကံမကာင္းေပါ။

မုန္႕ဟင္းခါးထုတ္မ်ားကုိ သဴ႕မူလ အရသာလ့ံဳးဝမပ်က္ေစရ original အတုိင္းၿပဴတ္လုိက္သည္။

အိမ္ကပို႕တဲ႕ငါးေၿက္ကိုေတာင္ ၿပန္ေၿကာ္ခြင္႕ကုိ ကိုမဆာလာ ကခြင္႕မၿပဴ. ပ်က္စီးသြားေပါင္းမ်ားေသာေၿကင္႕.။

Taungoo said...

ေတာင္ငူဟင္းရည္က်ဲခ်က္လို႔ကေတာ့ ေခၚေခၚမေခၚေခၚ လာစားမွာဗ် အမရ။ ေတာင္ငူျပန္တုန္းက မနက္တိုင္း အဝတီးတာ ေဒၚပိုဟင္းရည္က်ဲနဲ႔ ေရႊနဂါးဆီခ်က္။ ဒီမွာ ခ်က္စားဖို႔ေတာ့ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔သယ္လာတယ္။ အမေျပာမွ သတိရတယ္။ ခ်က္စားဦးမယ္။ ဟီး

MANORHARY said...

ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ဘရာေၾကာ္ကိုထမင္းၿဖဴပူပူေလးနဲ႔
စားခ်င္ေနပါတယ္ ။